Cykl z przepisów wiejskiej kuchni…

Przepis Pani Barbary Mikołajewicz, właścicielki Willi Jasnej, usytuowanej w malowniczym regionie Pienin, w Czorsztynie na chlebek domowy, dla zdrowia.

Gospodarstwo agroturystyczne Państwa Mikołajewiczów posiada 2 słoneczka według wymogów Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”.

Domowy chlebek zdrowia

10 dkg drożdży
1 łyżeczki cukru
1 kg mąki pszennej
Szklanka otrębów
1 łyżeczki soli
3 łyżeczki sezamu
3 łyżeczki pestek z dyni
3 łyżeczki pestek z słonecznika
1 l ciepłej wody

Drożdże rozetrzeć z cukrem w ciepłej wodzie. Mąkę przesiać, dodać pozostałe sypkie składniki i wlać rozczyn drożdżowy. Wymieszać. Wyrobione ciasto odłożyć na godzinę do wyrośnięcia. Od czasu do czasu mieszać. Piec przez godzinę w temp. 180 stopni C.

              Smacznego!

 

 

Informacje o Willi Jasnej:

www.czorsztyn.com.pl, www.willajasna.agroturystyka.pl

Zachęcamy do odwiedzania naszych serwisów: www.agroturystyka.pl i www.pftw.pl

 

Foto chlebka dzięki uprzejmości Agroturystyki „Pod Sosnami”, Aneta i Paweł Mazurkowie, Tuplice.
Foto 2: Willa Jasna, Barbara i Andrzej Mikołajewicz, Czorsztyn