Przepisy p. Barbary Mikajewicz, właścicielki Willi Jasnej w Czorsztynie

Napój z buraków

2 kg buraków
2 duże marchwie
2 duże pietruszki
pół dużego selera
6 – 8 ząbków czosnku
2 łyżki soli
2 litr wody 
(można dodać 2-4 jabłka)

Trzymać ok. 7 do 10 dni w ciepłym miejscu.

Pesto z pokrzywy

2 kubki młodych czubków z pokrzywy
2 łyżki parmezanu startego / oscypek
5 całych orzechów włoskich
1 łyżka solonych orzeszków ziemnych
1 łyżka sezamu
8 łyżek oleju rzepakowego
Sól morska z młynka
Pieprz czarny z młynka
2 ząbki czosnku

Pokrzywę sparzyć wodą 70 -  80 st.C
Przestudzoną pokrzywę i wszystkie składniki miksować blenderem.
Przechowywać w lodówce.

Zapraszamy na nasz serwis www.agroturystyka.pl i www.pftw.pl !
Willa Jasna, Andrzej i Barbara Mikołajewicz 
www.czorsztyn.com.pl


Foto dzięki uprzejmości Państwa Anety i Pawła Mazurków, Agroturystyka "Dom pod Sosnami"