Kulinarne smaki polskiej wsi – w najpiękniejszych, nieodkrytych w pełni zakątkach naszego kraju.

Podróżując po Polsce i odpoczywając na wsi można odkryć ogromne bogactwo smaków
i kulinarnych doznań. Na terenie kraju znajdziemy ponad 1000 produktów, które zostały oficjalnie zarejestrowane i są chronione jako produkty tradycyjne. Odkrywanie tradycyjnych produktów to fascynująca podróż poprzez smaki i tradycję kulinarną regionów. Produkty lokalne są żywnością gwarantującą wyjątkową, tradycyjną metodę produkcji. W historii polskiej kuchni można odnaleźć odniesienia do tradycji kulinarnych różnych narodów. Wiele receptur przyrządzania potraw uległo zapomnieniu. Dzisiaj jednak są na nowo odkrywane
i kultywowane na nowo. Swoje smaki na polskiej wsi odkryją zarówno preferujący dania wegetariańskie, a także koneserzy dań z mięsa. Ekologiczne produkty – miody, dżemy, konfitury, nalewki pachnące aromatem leśnych owoców, ziół z ogrodów, a także wędzone wędliny, ryby. Jest to oczywiście niewielka część bogactwa oferty kulinarnej polskiej wsi.

Pomorze Zachodnie – jest nadmorską krainą, emanującą pięknem i otwartością na świat. Znajduje to oczywiście odbicie w regionalnej kuchni. Znajdziemy w niej dużo potraw mięsnych – szczególnie wołowiny i dziczyzny. Gospodarze chętnie wykorzystują
do przygotowywania dań warzywa korzeniowe, ziemniaki, imponujące rozmiarem dynie, kapusty… Kuchnia Pomorza Zachodniego słynie z delikatnej gęsiny, podawanej w różny sposób, zarówno peklowanej, jak i w smacznych warzywach. Pieczona gęś nadziewana jest jabłkami, a gęsie pipki, znane z kuchni żydowskiej podawane są na grzance z dodatkiem masła pietruszkowego. Gęsi tłuszczyk, czyli smalec można kosztować na ciepło z domowym chlebkiem. Jeśli chodzi o słodkości warto sięgnąć po pierniki szczecińskie, w którym odnajdziemy morski akcent. Niegdyś wieszano takie smakołyki w domach, pod sufitem
i tylko w czacie trwania adwentu.

Wielkopolska… Kuchnia wielkopolska oparta jest na prostocie, tradycji i gotowaniu od serca. Na stole pojawią się prażuchy z kapustą, kluski mączno-ziemniaczane, gzik, czyli twaróg ze śmietaną z dodatkiem sezonowych warzyw – rzodkiewki i szczypiorku, podawany
z ziemniakami w mundurkach. Zapachy dzieciństwa z pewnością przypomną nam ciasta drożdżowe z dodatkiem jabłek, śliwek, musów owocowych…

Małopolska…  Spacery po małopolskich wsiach zapewnią relaks na łonie natury wśród zapachu uprawianych tam ziół – lubczyka, estragonu, mięty, oregano… Goście odnajdą tutaj zdrową i ekologiczną kuchnię połączoną z regionalnymi tradycjami.

Lebiodka nada smak pizzy. skrzyp wzmocni skórę i paznokcie, nalewki ziołowe wzmocnią organizm i dodadzą krzepy… Mniszek lekarski, czy czarny bez świetnie sprawdzą się przy przeziębieniach i wzmacnianiu odporności. W Małopolsce znajdziemy typowe dla Kraju Kwitnącej Wiśni warzywa i zioła o tajemniczych, czasem mrocznych nazwach.

Poszukiwacze orientalnych smaków powinni udać się na wschód Polski, a dokładniej na Podlasie.
Podlasie zachwyci zapiekanym warstwowo makaronem w formie ciasta przekładanego serem, czy jabłkami w lżejszej wersji. W wersji głównej pierekaczewnik podawany jest z kruchą wołowiną. Nie mniejsze wrażenie kulinarne zrobi listkowiec i belysz. Belysz to farsz z ryżu, grzyb, jajek i mięsa indyczego. Listkowiec to ciasto drożdżowe z dodatkiem sera, maku lub jabłek. Pierogi są tutaj wszechobecne. Tatarskie pierogi najlepiej popijać sytą  – czystą wodą z dodatkiem miodu i soku z cytryny.

Na Suwalszczyźnie można skosztować sękacza – ciasta pieczonego nad obrotowym rożnie, nad otwartym ogniem. Wędzone dymem wędliny, krokiety jabłkowe, konfitury, gęste miody, grzyby, ryby… Trudno oprzeć się lokalnym specjałom, które tak cudownie pieszczą podniebienia nawet najbardziej wybrednych gości.

Zapraszamy do odwiedzania naszych serwisów: www.pftw.pl i www.agroturystyka.pl !!!

i szukania kulinarnych smaków polskiej wsi...